Posted by: Stido Category: Fotografie Tags: , , , , , ,

JPG en PNG zijn bestandsextensies voor digitale foto bestanden. Deze worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld RAW foto bestanden te verkleinen in bestands grootte (Kilobytes / Megabytes) om deze te kunnen verzenden via de mail of deze snel op de website te kunnen tonen aan de bezoeker.

In de digitale wereld kom je voornamelijk JPG tegen, dit komt omdat JPG heel klein gemaakt kan worden. Dit kan in veel soorten gradaties hoe veel de foto wordt verkleind en hoe veel detail weggelaten wordt. Maar wanneer je een grote foto verkleint met JPG dan blijft de foto er mooi uitzien op een website. Wanneer je een JPG gaat gebruiken in print werk of de foto van dichtbij gaat bekijken dan zie je wel degelijk dat de foto niet zo scherp meer is dan dat hij was voor het verkleinen.

PNG wordt iets minder gebruikt in de digitale wereld vanwege dat het bestand stukken groter is dan JPG. Alleen zijn er twee enorm grote verschillen tussen die twee. Namelijk dat PNG zonder kwaliteit verlies verkleint en dat PNG transparantie ondersteund.

RAW is enorm groot in vergelijking tot JPG en PNG. Dit komt vanwege dat RAW alle oorspronkelijke informatie van de digitale camera sensor onthoudt. Dit is enorm handig voor de fotograaf om de witbalans, scherpte, kleuren en contrast nog te kunnen veranderen na dat de foto is gemaakt. Er zijn ook nadelen om foto’s in RAW te fotograferen maar dit is meer in het nadeel van de fotograaf. Deze zijn hieronder samen met de JPG en PNG te zien.


Voordelen JPG:

Kan extreem verkleint worden

Downloaden gaat supersnel via een website

Nadelen JPG:

verkleint met verlies

Ondersteunt geen transparantie

Voordelen PNG:

Verkleint zonder verlies

ondersteunt transparantie in gradaties

Nadelen PNG:

is veel groter dan JPG

downloaden duurt langer via een website

Voordelen RAW:

goed te bewerken

Alle sensor info wordt onthouden

Nadelen RAW:

Enorm groot bestandsformaat

Moet doormiddel van software als goed zichtbare foto gemaakt worden


Geef een antwoord